Begin er niet aan, of zet door!

Delen:

In iedere ondersteuningsrelatie zit die spanning. Mensen willen voor zichzelf zorgen, maar kunnen dat niet altijd. Verwarde mensen en de professionals die hen ondersteunen maken daarover doorlopend keuzes. Soms wil iemand te veel, soms raken mensen gewend dat anderen het doen. Soms nemen professionals ongevraagd te veel over, soms leggen ze juist te veel neer bij de de persoon zelf of diens familie. Professionals worstelen met vragen over in hoeverre ze verantwoordelijk zijn voor de risico’s als mensen het zelf verkeerd doen. En als ze besluiten te helpen, hoe ‘betuttelend’ ze dan mogen zijn.

De vraag ‘Zou u het niet zelf doen?’, kan even betuttelend zijn als het ouderwetse, ongevraagde overnemen van verantwoordelijkheden. Vooral verwarde mensen kunnen wel wat extra hulp gebruiken om hun positie te versterken. Wanneer kan iemand het zelf en wanneer grijp je in?

Met dit kerndilemma maakt Stefanie Zeultintrond, consulent Zorg & Veiligheid en maatschappelijk verbinder in een sociaal team in het midden van het land, korte metten. “Begin er niet aan, of zet door! Toon lef en doe wat nodig is en werkt. Maak werk simpel als het te moeilijk is.”

U kunt onderstaande strip (van de video) hier ook als pdf-downloaden: Stefanie Zeultintrond – Begin er niet aan, of zet door

Stefanie Zeultintrond - Begin er niet aan, of zet door

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *