Van inzicht via overzicht naar uitzicht

Delen:

De groei naar volwassenheid van de inkoopfunctie binnen het sociaal domein voltrekt zich de laatste jaren in rap tempo. Logisch voor wie zich bedenkt dat het sociaal domein de belangrijkste kostenpost is binnen gemeenten. Naar mijn volle overtuiging dragen de e-learning modules voor gemeenten van het programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein daaraan bij.

Ik ben Peter Paul Doodkorte, een van de (zeven) regioadviseurs die samen het landelijk werkende Regioteam opdrachtgever- en opdrachtnemerschap Wmo en Jeugdwet vormen. Het regioteam opereert namens drie organisaties: het Programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein, het Ketenbureau i-Sociaal Domein en het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd. En, hoewel ik inmiddels al ruim 40 jaar werkzaam ben binnen het sociaal domein, heb ik onlangs toch – want nieuwsgierig – de moeite genomen kennis te nemen van de e-learning modules voor gemeenten van het programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein. Ik werd meteen al, bij de eerste module, aangenaam verrast door de duidelijke en concrete inhoud.

Stiekem dacht ik tijdens het volgen van de e-learning modules, dat ik graag gewild had dat e-learning als alternatieve onderwijsoptie beschikbaar was geweest in mijn puberjaren. Dan was ik mogelijk niet als voortijdig schoolverlater de arbeidsmarkt opgegaan.

Inkopen is meer dan alleen het proces van aanbesteden 

De (10) online e-modules zijn interessant en leerzaam. De afwisseling in de lesstof en de mogelijkheid om tussen de verschillende modules door even wat anders te doen, dragen daaraan zeker bij. De lesmodules zijn niet alleen heel handzaam voor mensen die in korte tijd kennis willen op doen over inkoop in het sociaal domein. Naast het feit dat dit voor mij, als een ervaren rot in het vak, soms wat ongemakkelijk voelde, openden de e-modules met handige tips ook nieuwe vensters. En het besef dat het hanteren van de juiste begrippen van belang is voor een succesvolle inkoop.

De e-learning modules openen nieuwe vensters; ook voor een oude rot in het vak zoals mijzelf

Inkopen – zo leerde ik – is meer dan alleen het proces van aanbesteden. Het maken van een bestek, selecteren en contracteren van aanbieders, is één van de zaken die van belang zijn als het gaat om inkopen. Even belangrijk zijn de keuzes voor het bekostigingssysteem, de wijze waarop gemeenten de toegang positioneren en de wijze waarop gemeenten met de aanbieders (voor, tijdens en na de aanbesteding) om willen gaan (contract- en leveranciersmanagement). De e-modules geven een handzaam inzicht in het nut en de noodzaak deze instrumenten in samenhang in te zetten. Dit bepaalt in hoge mate de effectiviteit van gemeenten bij de inkoop van jeugdhulp en Wmo.

Onderliggend aan een goed inkoopbeleid zijn strategische doelstellingen. Om de ontwikkelingen in de eigen gemeente en de regio in kaart te brengen, is het belangrijk om voorafgaand aan het formuleren van de strategie een marktanalyse uit te voeren. Ook is het belangrijk om te kijken naar de concrete doelstellingen (het ontwikkelpotentieel) dat de gemeente of de regio in de komende jaren wil gaan bereiken. De strategische doelen, de analyse en het ontwikkelpotentieel bepalen hoe de eerdergenoemde keuzes binnen de inkoopinstrumenten eruit moeten zien voor de komende contractperiode. De e-modules brengen al deze stappen in kaart.

De e-learning modules leveren direct praktische en bruikbare informatie

De geboden informatie is direct toepasbaar in het werk van alledag, voor o.a. inkopers, contractmanagers, beleidsmedewerkers, financials en toegangsmedewerkers. En, eerlijk is eerlijk, ik adviseer zeker ook wethouders en raadsleden (die beslissingen nemen over de werking van het eigen gemeentelijke sociaal domein) om eens kennis te nemen van de e-learning modules. Het draagt absoluut bij aan meer inzicht in en begrip voor het belang, de omvang én de complexiteit van een succesvol inkooptraject. Voor wethouders en raadsleden zou het daarbij handig zijn als er één of twee e-modules zouden worden toegevoegd die specifiek ingaan op samenwerking, governance en partnerschap. Onmisbare randvoorwaarden voor een duurzaam betaalbaar sociaal domein.

Kortom, de e-modules van Inkoop Sociaal Domein zijn een aanrader voor iedereen die zijn blik met nieuwe vensters verruimen wil. En, een extra tip, binnenkort zijn er ook e-modules voor aanbieders!

Mocht u vragen hebben over de e-learning modules of meer willen weten, dan kunt u altijd bij uw regioadviseur terecht via de Helpdesk.

Ook gebruik maken van de e-learning modules?

Wilt u de e-learning modules volgen? U kunt zich hier aanmelden. U krijgt twee maanden toegang. De e-learning modules zijn te bekijken in de digitale leeromgeving van Pluvo. U ontvangt een email vanuit noreply@pluvo.co met uw inloggegevens. Mocht u deze mail niet ontvangen, dan kan deze in uw spam terecht zijn gekomen.

Op zoek naar een uitgebreidere opleiding?

Naast de e-learning modules biedt het programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein ook een regionale leergang Inkoop Wmo 2015 en een individuele opleiding Inkoop Jeugdwet en Wmo 2015 aan. Binnenkort zijn er e-modules speciaal voor aanbieders beschikbaar. Kijk voor ons totale aanbod bij Agenda en Activiteiten.

  • De auteur, Peter Paul J. Doodkorte is senior-adviseur bij Vondel & Nassau, een landelijk werkend adviesbureau voor overheden en organisaties werkzaam binnen het sociaal domein. Meer van zijn blogs en ideeën zijn te vinden op Verruim de horizon, De kracht van het alledaagse en Inspirituals
  • Peter Paul Doodkorte is een van de (acht) regioadviseurs die samen het landelijk werkende Regioteam Opdrachtgever-/opdrachtnemerschap Wmo en Jeugdwet vormen. Het regioteam opereert namens drie organisaties: Programma Inkoop en Aanbesteden Sociaal Domein, het Ketenbureau i-Sociaal Domein en Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd. Hiermee beschikken de regioadviseurs over een breed palet aan producten en diensten, instrumenten, opleidingen en praktijkvoorbeelden. Daarnaast hebben ze via deze drie organisaties toegang tot een groot netwerk van experts, ervaringsdeskundigen en een rechtstreeks lijntje met ‘Den Haag’.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *