De zorgboerderij

Delen:

Wij, mijn vrouw en ik, waren deze week op bezoek op een zorgboerderij.

Bij het woord ‘zorgboerderij’ krijg ik een ietwat kriebelig gevoel. Zijn er dan ook boerderijen waar niet gezorgd wordt?

In hun folder staat dat dit een speciale boerderij is waar speciale mensen wonen en werken; mensen met een beperking.

Wat is hier zo speciaal aan?

Volgens mij werken overal mensen met een beperking. Het is maar hoe je dit bekijkt. In menig raad van bestuur zit zo iemand. In de bankensector kom je regelmatig deze mensen tegen. Hoe zit het met onze regering? Vraag een willekeurige Nederlander en deze kan je zo wat namen geven van mensen met een of meerdere beperkingen.
Waar we op bezoek kwamen hadden de bewoners een prachtig nieuw gebouw, ieder met een eigen appartement. Ook het woord ‘bewoners’ vind ik eigenlijk vreemd . Waarom noemen we mensen met een beperking bewoners. We zeggen toch ook niet dat wij de bewoners zijn van dat huis of dit appartementencomplex? Wij zeggen dat we daar wonen, dat dit ons huis is.

In dezelfde folder gaat het verder over ‘een zinvolle dagbesteding voor onze bewoners’. Het begrip dagbesteding is een veelgebruikte term binnen het welzijnswerk.

‘Wat is eigenlijk mijn dagbesteding’? vroeg ik me af. Ik zeg dat, eerlijk gezegd, nooit zo. Ik vertel welk werk ik doe.

Op deze ‘zorgboerderij’ is professionele begeleiding aanwezig. Hiermee doelde men op de betaalde medewerkers met een MBO -of HBO- opleiding.

Wij zagen echter ook mensen, die men dus bewoners noemt, elkaar begeleiden.

Er was betrokkenheid op elkaar en je voelde de genegenheid voor elkaar. Als de een iets niet kon, stond de ander klaar om hem te helpen. Kon een bewoner niet goed spreken dan vertelde een andere bewoonster wat deze bedoelde.

Ook mijn vrouw en ik werden heel goed begeleid door de mensen die hier woonden en werkten. Wij waren tijdens ons bezoek de mensen met een beperking omdat wij totaal onbekend waren op dat terrein en in die situatie.

 

Juist dit was onze mooiste ervaring:

zeer gastvrij ontvangen, begeleid en rondgeleid  te worden door de medewerkers van een prachtige boerderij.

 

Geert Bettinger

Auteur van het boek: Door stil te staan kom je verder.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *